Intră acum și în grupul de
Președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, președinte al CJ Suceava, a anunțat, vineri, după ce a fost publicat proiectul de buget pentru anul 2019 că a avut o întâlnire cu parlamentarii PNL de Suceava cu care a discutat și s-au convenit amendamente la această lege care sunt priorități extrem de importante pentru dezvoltarea județului Suceava.
El a spus că primul amendament se referă la alocarea de fonduri pentru programul „Utilități și mediu” care afectează financiar mai mult de jumătate din primăriile din județul Suceava, cu un împrumut de 86,3 milioane de euro făcut încă din 2004, iar multe primării au conturile blocate, iar guvernele din ultimii ani nu au acordat niciun ban și că este o situație disperată la Câmpulung Moldovenesc, dar și în alte localități, urmând să fie cerute fonduri pentru achitarea ratelor.
Totodată, un amendament se referă la asigurarea finanțării de Transgaz necesară pentru construcția magistralei de gaz metan spre Vatra Dornei.
În ceea ce privește infrastructura rutieră va fi depus un amendament pentru fonduri necesare pentru studiul de fezabilitate și stabilirea indicatorilor tehnico-economici pentru drumul expres Siret-Suceava-Pașcani.
„Dorim ca anul acesta să se finalizeze acestea astfel încât cel târziu anul viitor să înceapă lucrările”, a spus Flutur.
Mai mult, parlamentarii PNL suceveni vor susține un amendament pentru finanțarea unui studiu de fezabilitate pentru Autostrada Unirii Iași-Tg. Mureș astfel încât să se înceapă de urgență construcția pe bani europeni a autostrăzii care să lege Moldova de Ardeal, autostradă care este la mai puțin de o oră și de Suceava.
Un amendament prevede alocarea de bani pentru modernizarea DN 2, Roman-Siret care pe unele porțiuni arată dezastruos, dar și pentru modernizarea DN 29 A Suceava-Adâncata-Dorohoi care arată deplorabil astăzi.
Parlamentarii PNL de Suceava vor mai solicita fonduri pentru modernizarea drumului pe Valea Bistriței, DN 17 B, Vatra Dornei-Dorna Arini-Crucea-Broșteni unde mai sunt circa 20 de kilometri care trebuie modernizați.
Flutur a mai spus că se solicită fonduri și pentru centura Sucevei.
„ A început din nou construcția tronsonului rămas în urmă care are șase ani întârziere. Din păcate, toamna trecută s-a lucrat doar 10 la sută din cât s-a propus”, a spus președintele Flutur.
El a arătat că se vor solicita fonduri și pentru studiul de fezabilitate pentru centura a doua a Sucevei care să lege DN 2 de zona Bosanci-Aeroport, investiție estimată la 38 de milioane de euro.
Un amendament prevede și alocarea de bani pentru centura Rădăuțiului unde, după o întârziere de șase ani a început construcția și e nevoie de bani pentru ca în acest an să se finalizeze.
„Cerem și bani pentru studii de fezabilitate pentru centurile ocolitoare ale municipiului Fălticeni prin zona Rădășeni, a orașului Gura Humorului și municipiilor Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.Sunt zone care în momentele de vârf cu sezon turistic se blochează”, a spus Flutur.
Parlamentarii liberali vor solicita și finanțarea tronsonului al doilea al pârtiei de schi din Masivul Rarău ținând cont că ministrul Turismului a promis în ianuarie acest lucru.
Un alt proiect pentru care se solicită fonduri este finanțarea Spitalului de Copii de la Suceava.
„Compania Națională de Investiții să aloce fonduri pentru un spital de copii cu 300 de paturi la Suceava”; a spus Flutur.
El a mai arătat că un amendament prevede bani pentru Sala Polivalentă din Suceava care are documentația depusă, a fost inclusă în priorități în 2016 și este nefinanțată, proiectul fiind pentru o Sală Polivalentă de 5000 de locuri și 2500 de locuri mobile.
Un alt amendament prevede alocarea de fonduri necesare pentru taxa de scoatarea din fond forestier a unei suprafețe de teren în zona Bilbor, hotar cu județul Harghita pentru a finaliza drumul județean de legătură cu Ardealul.
Președintele Gheorghe Flutur a mai spus că un alt amenament prevede alocarea de fonduri pentru reabilitarea Punctului Vamal Siret.
„ Vama nu arată bine. Avem nevoie de o poartă de intrare dinspre Ucraina în România care să corespundă normelor europene”, a declarat Flutur.
El a mai spus că se solicită bani și pentru construirea punctului de frontieră de la Izvoarele Sucevei pentru că CJ Suceava finalizează în acest an modernizarea drumului spre Izvoarele Sucevei și dorința este să vină turiști din Ucraina pe ruta Izvoarele Sucevei-Câmpulung Moldovenesc.
Alte amendamente se referă la regularizarea cursurilor de apă din județul Suceava, fiind 11 puncte cu risc mare la inundații care necesită astfel de lucrări, dar și reabilitarea malurilor râului Suceava în zona în care Primăria Suceava dorește amenajarea unei zone de agrement.
Parlamentarii PNL suceveni vor solicita și fonduri pentru închiderea gropii de gunoi de la Câmpulung Moldovenesc.
Totodată, se solicită alocarea de fonduri pentru funcționarea Căminului de bătrâni de la Solca și a Spitalului Medico-Social de la Broșteni, ambele fiind subfinanțate pentru că bugetele celor două primării nu permit să asigure o finanțare corespunzătoare.
„Apelul meu este către parlamentarii de toate culorile din județul Suceava de a susține aceste priorități. Și noi vom susține orice inițiativă care să aducă bani județului Suceava”, a declarat Gheorghe Flutur.(T.B.)
Intră acum și în grupul de